Kronen
In het verleden werd een kroon altijd van goud gemaakt. Tegenwoordig zijn er ook diverse andere materialen mogelijk. Zo worden er nu vaak kronen gemaakt van porselein en metaal. Ook worden er vaak volledige keramische restauraties gedaan.
Gouden kronen
Gouden kronen zijn vaak dure, maar erg sterke kronen. Een meerderheid van de patiënten ervaart een gouden kroon als lelijk, want het ziet er natuurlijk niet uit als een tandkleurig uiterlijk. Goud behoort tot de edele metalen en daardoor is het een erg weefselvriendelijk materiaal. Overgevoeligheid, of een allergie, voor goud komt vrijwel nooit voor. Goud veroorzaakt geen schade aan de tegenoverliggende kies en daarom is technisch gezien goud nog altijd een perfect materiaal voor kronen
Metaal/porseleinkroon (MP-kroon)
Deze soort wordt vaak gebruikt wanneer de tand of kies in het zicht ligt. Doordat er onder het porselein van een MP-kroon metaal zit, kan er geen licht door de kroon heen schijnen. Hierdoor valt de kroon toch vaak op doordat de kroon niet echt natuurlijk lijkt. Een ander nadeel van MP-kronen is het feit dat de wortel van de tand of kies vaak gaat verkleuren door het metaal dat in de kroon zit. Er ontstaan dan bij het tandvlees een soort 'rouwranden' rondom de kroon en veel patiënten vinden dat een lelijk gezicht.
Volledig keramische kronen
De volledig keramische kroon is metaalvrij met een kern van keramiek overbakken met porselein. Het is de mooiste kroon die op dit moment beschikbaar is. Meestal wordt voor de kern aluminiumoxide toegepast. Nadeel hiervan is dat er geen grote bruggen mee kunnen worden gemaakt. Wordt zirconiumoxide gebruikt (een materiaal uit de ruimtevaart) dan kunnen tot 12-delige bruggen gemaakt worden. Deze kronen zijn echter kostbaarder in aanschaf.
De meest gebruikte soorten zijn:
- Perskeramiek: sterk en erg mooi.
- Zirkonium: zeer sterk, slijtvast, iets minder mooi, ook geschikt voor bruggen.
- Veldspaatkeramiek: erg mooi, maar niet zo sterk. Dus vooral geschikt als voortanden.
Bron: Conserverende Tandheelkunde & KRT
Bruggen
Er bestaan 3 verschillende soorten bruggen:
-
Gewone brug
-
Etsbrug
-
Vrij-eindigende brug
Gewone brug
Een gewone brug bestaat uit minimaal 2 kronen op de eigen tanden of kiezen met een zwevende kroon (dummy) op de plek waar een tand mist. De brug begint op een eigen tand en eindigt op een eigen tand. Een gewone brug kan ook op implantaten worden gemaakt.
Etsbrug
Een etsbrug wordt gebruikt als de naastgelegen tanden of kiezen gaaf genoeg zijn. Het zou zonde zijn om deze tanden te slijpen, daarom gebeurt dat dus ook niet. Een dummy vult dan de lege op en met zogenaamde retentievleugels wordt deze vastgeplakt aan de achterkant van de naastliggende tand(en).
Vrij-eindigende brug
Bij een vrij-eindigende brug is het laatste/achterste deel van de brug 'zwevend'. Deze brug eindigt dus met een dummy.
Bron: KNMT & KRT
Maak jouw eigen website met JouwWeb